Szabályok

Sorry, you are not allowed to see this part of the text. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Szerző Téma: Chicken Karahi  (Megtekintve 192 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető morpheus

  • Administrator
  • Streamload Guru
  • **
  • Hozzászólások: 3773
  • Nem: Férfi
  • Mátrixguru
    • http://hustreamload.tripod.com
Chicken Karahi
« Dátum: Január 30, 2014, 11:00:32 pm »
Chicken Karahi
[img][/http://www.nosalty.hu/files/imagecache/recept-v/recept_kepek/160274_154034_chicken_karahi_blurred_resized.jpgimg]


Food Street. Lahor legismertebb sétálóutcája. Jellegzetessége, hogy egymás mellett működnek az éttermek az egész utcahosszon. Egymás mellett, egymással szemben. Minden étteremnek vannak kint asztalai az utcán, és pincérek, étlappal a kezükben próbálják becsábítani az étterembe az arra járókat. Le lehet ülni kint is és bent is. Általában kora este elevenedik meg az utca, az éttermek nagy része napközben zárva tart. Az ételeket nyílt tűzön készítik el az orrunk, illetve az étterem előtt, illetve a chapatit és naan-t is ott sütik ki a jellegzetes pakisztáni agyagkemencében a tandoorban.

A chicken karahi egy közkedvelt csirkehús étel, amelyet naan-nal vagy chapatival tálalnak.  A karahi egy fémből készült serpenyő (hasonló a wokhoz), amit tipikusan Indiában és Pakisztánban használnak. Az ételnek több változata is van, van aki tesz bele hagymát és zöld chillit, van aki kihagyja. Októberben két hetet töltöttem el Pakisztánban, és többek között Lahorban is jártam, ahol meglátogattuk a Food Streetet is. A recept sógornőmtől származik, aki szerint ez a változat hasonlít leginkább arra, amit a Food Streeten szolgálnak fel. Természetesen, mivel az nyílt tűzön készül, így sokkal pikánsabb ízű és illatú, de azért a konyhában is varázsolhatunk egy kis pakisztáni Food Street hangulatot.

Általánosan közepesre darabolt csirkéből készül, azonban van csont nélküli változat is (az éttermekben ez jelentősen drágább), én kicsontozott és felkockázott csirkecombot használtam.

Lehetőleg egy magasabb falú serpenyőben készítsük el, amit le tudunk fedni. A lényeg, hogy nagy felületen terjedjen szét az étel elkészítés közben, és mindig nagy lángon főzzük.


hozzávalók / 4 adag



1 kg csirke
5 ek ghee
só ízlés szerint
2 teáskanál garam masala
1 kávéskanál kurkuma
2 teáskanál római kömény
2 teáskanál koriander
7 gerezd fokhagyma
1 g gyömbér (Kb 6 cm-es nagyságú friss gyömbér)
8 nagy db paradicsom
0.5 csokor koriander
chili ízlés szerint (zöld)

elkészítés



1.A csirkét megmossuk, feldaraboljuk, ízlés szerint kicsontozzuk, és félretesszük.
2.Meghámozzuk a friss gyömbért, illetve a fokhagymát is, majd lereszeljük. Meghámozzuk a paradicsomokat. A paradicsomok híresek arról, hogy nehezen válnak meg a buroktól, de könnyedén túljárhatunk az eszükön, ha éles késsel egy-egy x-et vágunk a tetejükre, majd egy kis időre forrásban levő vízbe dobjuk őket. A vízből kivéve azonnal tegyük át őket hideg vízbe, különben tovább fognak főni, és darabolás helyett csak pépesíteni tudjuk majd őket. A forró fürdő után egyszerűen le tudjuk húzni a bőrüket. A paradicsomokat ezután vágjuk kockára.
3.Egy magasabb falu serpenyőben ghee-t vagy olajat hevítünk, majd ha már jó forró az olaj, óvatosan belepakoljuk a megmosott és lecsöpögtetett csirkehús darabokat, és ízlés szerinti mennyiségű sót szórunk rá. Kevergetve sütjük a darabokat nagy lángon. Kb 2-3 percig sütjük az olajban a csirkehús darabokat, majd hozzáadjuk a fűszereket, a garam masalát, kurkumát, római köményt és az őrölt koriandert. Kavargatva sütjük tovább. A csirke jelentős mennyiségű levet fog ereszteni, de hagyjuk forrni nagy lángon, amíg teljesen el nem párolog a víz, és csak az olaj marad. Ne hagyjunk egy pici levet sem alatta, a csirkehús darabok picit meg is barnulhatnak, amikor már csak az olaj maradt, de ez így jó.
4.Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a reszelt fokhagymát, és kevergetve pirítjuk. Ha az előző lépésben nem főzzük el az összes csirkelevet, akkor a reszelt gyömbér és fokhagyma a vízben fog megfőni, ahelyett hogy az olajban pirulna, így az aromája sem lesz annyira intenzív. Kevergetve pirítjuk kb 2 percig, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és elkeverjük. A serpenyőt lefedjük, és maximum lángon hagyjuk zubogni. A paradicsom teljesen pépes lesz. Időről időre megkeverjük. Akkor lesz jó, amikor mar nagyon sűrű, és ha az olaj teljesen elvált a paradicsomszósztól. Fontos, hogy érett paradicsomot használjunk. Ha nem elég érett a paradicsomunk, akkor több idő kell neki, amíg teljesen egyneművé válik. Ebben az esetben fél deciliter vizet adjunk hozzá.
5.Amikor már nem sok paradicsomszósz van alatta, levesszük a fedőt, és sűrűn kevergetve hozzáadjuk a 2-3 apróra vágott zöld chillit. Ez csípős, szóval akár el is hagyható, de ha valaki szereti, kétszer ennyit is tehetünk bele. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott friss koriandert, és tovább kevergetjük. A paradicsomszósz szinte teljesen el fog tűnni, illetve nagyon besűrűsödik, ekkor zárjuk el alatta, és friss koriandert csipkedünk a tetejére tálaláskor. Chapatival tálaljuk, amikor is a chapatibol kis darabokat tépünk le, és kanalat formázva felcsípünk vele egy kis darab húst, és a szószba mártjuk.