Szabályok

Sorry, you are not allowed to see this part of the text. Kérlek jelentkezz be vagy regisztrálj.

Szerző Téma: Aloo mutter  (Megtekintve 198 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető morpheus

  • Administrator
  • Streamload Guru
  • **
  • Hozzászólások: 3773
  • Nem: Férfi
  • Mátrixguru
    • http://hustreamload.tripod.com
Aloo mutter
« Dátum: Január 30, 2014, 10:52:23 pm »
Aloo mutter
visitors can't see pics , please register or login



Ez egy klasszikus pandzsábi, India északi régiójából származó étel. A helyi (szegedi) indiai-pakisztáni étteremben rengetegszer rendeltem már ezt a fogást az étlapról, és mindannyiszor elmerengtem azon, hogy vajon mitől lehet ez a paradicsomos alap ilyen isteni selymes és sűrű. A recept megadja a választ.

Nem szabad megijedni a sokféle fűszertől, mert ezek általában már könnyen beszerezhetők egy bio vagy reform élelmiszereket kínáló boltból. Az egyik legjobban ellátott ilyen bolt Szegeden a tejcsarnokban található zöldséges.


hozzávalók / 6 adag

15-20 db kis főtt burgonya (7-8 db nagy)
4 csésze zöldborsó (lehet mirelit is)
2 csésze tej
2 csésze paradicsom püré (v. paradicsomlé és püré keveréke)
kókuszzsír (zsiradék)
2 tk barna cukor
2 közepes hagyma
6-8 gerezd fokhagyma

Fűszerek:
chilipor (v. 4-8 szem piros chili)
gyömbérpor (v. 2,5 cm gyömbér)
2-4 db szegfűszeg
4 babérlevél
2 tk őrölt koriander
1 tk őrölt kurkuma
1 tk köménymag




elkészítés



1.A burgonyát meghámozzuk, negyedekbe vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét!

2.A hagymát meghámozzuk, nagyobb darabokra szeleteljük. Hozzákeverjük a lereszelt gyömbért, a mozsárban durvára tört fokhagyma gerezdeket és a maradék fűszert. Mindezt egy serpenyőben összesütjük 2-3 perc alatt.

3.Hozzáadjuk a paradicsompürét és a paradicsomlevet, a cukrot, a sót és a tejet is. Mindezt összeforraljuk, és legvégül hozzáöntjük a zöldborsót. Addig főzzük mindezt fedő alatt, amíg a borsó megpuhul. A fedőt egy kis idő után billentsük félre, hogy a gőz távozni tudjon, és az alap sűrűsödjön.

4.A chiliport a végén adjuk hozzá. Ha piros chilivel dolgozunk, azt apróra vágva a hagymával együtt az elején tegyük hozzá.

5.Ha a borsó megpuhult, keverjük hozzá a főtt burgonyát, és melegen tálalhatjuk is az ételt.

6.Tálaláskor megszórhatjuk friss korianderrel, vagy aki nem szereti a koriander ízét, használhat szárított petrezselymet is. Nem túl autentikus, de jól mutat.

költség: 1000 Ft