Szabályok

  • A kereső nem a szabályok felett lévő chat-ablak!!!! A kereső jobb felül, vagy balra, e beírás ALATT található. Ha egy fórumban vagy, a jobb felső kereső azon belül keres.
  • A keresőben 4 betű a minimum!
  • Ne kérj chatben, és ne kérj privát üzenetben! Írd be a megfelelő témába, mit szeretnél: (Keresem az...albumot, filmet). Ha van témája már az előadónak, akkor az a legjobb, ha oda beírod.
  • Ne használjátok a hozzászólás jelentése gombot SEMMIRE, így hibás link jelzésére sem! Van Halott link téma, oda írd be, vagy az előadó témájába.
  • Bővebben a szabályaink: Zenés témák szabályai, Általános szabályok, Filmes témák szabályai

Szerző Téma: Burchard Brentjes - Kánok, szultánok, emírek  (Megtekintve 32 alkalommal)

0 Felhasználó és 1 vendég van a témában

Nem elérhető jeszenakjanos

  • Csapatjátékos
  • **
  • Hozzászólások: 153
Burchard Brentjes - Kánok, szultánok, emírek
« Dátum: Augusztus 21, 2019, 05:09:03 pm »
Burchard Brentjes - Kánok, szultánok, emírek

visitors can't see pics , please register or login


„A valóságban az oszmánok csak a nyugati szárnyát alkották azoknak az iszlámban egyesült népeknek, amelyek a XVI. században török fennhatóság alatt álltak. A törökök népcsoportként csak későn léptek be a történelembe, amikor Bumin kagán az Altajból kiindulva megalapította az első török birodalmat.”
„Amikor az oszmánok 1453. május 29-én a bizánciak kéthónapos kétségbeesett ellenállása után bevették Konstantinápolyt, úgy festett, hogy a félhold végső győzelmet arat a kereszt fölött. A hódító II. Mehmed, a török szultán világuralomról ábrándozott, amit a bizánci császárok örökségének tekintett”.
„Előretörésük során eljutottak Lengyelországig, behatoltak Ukrajnába, s időnként még Olaszországba is betörtek. Így aztán annyira általánosan elterjedt az oszmánoktól való félelem, hogy az iszlám ellenséget a Boszporusz uraival tették egyenlővé.”
„A XVI. század elején négy olyan nagy birodalom létezett egymás mellett, amelyben törökök uralkodtak: az oszmánoké nyugaton, az üzbégeké északon, a moguloké keleten és a Szafavidáké a centrumban… Ennek során világossá válik majd, hogy ezeknek az alakulatoknak a polgárság fellendülő Európája mellett nem volt esélyük a fennmaradásra…”
Ezek a problémák alkotják Brentjes könyvének fő vonalát. 
A hazai, jórészt Európa-centrikus történelemképben alig-alig van jelen Elő- és Közép-Ázsia politika-, kultúr- és művészettörténete. Különösen érvényes ez az 1400-as évektől a legújabb korig terjedő időszakra. E könyv kiadásával ezt a térben és időben egyaránt nagy hiátust igyekszünk pótolni az Univerzum Könyvtár hagyományaihoz méltóan, népszerű előadásmódban, sok képpel és ábrával. pdf 206mb

 

Kód:
Csak regisztrált tagok láthatják. Kattints a megfelelőre: Regisztrálok vagy Belépek.